Thursday, 10 December 2009

Yesterday at English Theatre Berlin...






Scenes From The Attic


(Workshop course “English Drama Course”, Oct-Dec 2009)

Entrance fee: donation

www.inka-theatre.com

F40-English Theatre Berlin


For the second time Inka Charlotte Palm presents a performance of her workshop course “English Drama Course”.

"Scenes From The Attic" shows monologues, dialogues and group scenes they have been working on in the 12 week English Drama Course.


PROGRAM

Improvisation number – Patricia Folwarczny, Maria Samsonova, Diana Serbanescu and Anna Tkach present themselves


Scene from Real Classy Affair
     by Nick Grosso

     Joey – Jonathan Toby Burdon


Scene from Vital Signs
     by Jane Martin

     woman – Patricia Folwarczny

This is a monologue about contemporary woman in all her warmth and majesty, fear and frustration, her joy and sadness.

Scene from Educating Rita
     by Willy Russel

     Rita – Diana Alina Serbanescu

     Frank - Jonathan Toby Burdon

Rita (aka Susan) is an English working-class girl wants to better herself by studying literature. Her assigned Open University professor, however, has long since openly taken to the bottle, and soon develops misgivings about her ability to adapt to academia.

Scene from Boulder Rock
      by Jill Iris Bacharach

      Anna – Anna Tkach

      Sam – Maria Samsonova

      Sachi’s voice – Kristina Lütgens

Anna, 28 y.o., a businesswoman, and Sam, 35 y.o., a pastry chef, sit in their living room. They have been lovers for seven years. And now their relationship is in crisis. Anna has recently fallen in love with another woman – Sachi (23 y.o.). And Sam is having an affair in retaliation.


Lights and technical support: Torsten Litschko

Lots of thanks to:

English Theatre Berlin and to our marvelous Inka Palm

Saturday, 31 October 2009

lunga noapte a poeziei romanesti

eveniment organizat de Insttitutul Cultural Roman (ICR)... a fost foarte foarte dragutz!!!

http://www.rki-berlin.de/

Friday, 30 October 2009

l.u.x. & erving concert

noaptea ploiasa si cizmulitele mele rosii suprasaturate de apa. din baltoaca in baltoaca strabatand kreuzbergul, ca sa ajungem sa o vedem si auzim pe Carrie...credeam ca strabatusem jumate de noapte, cand la marginea unei alei am auzit de departe vocea ei. am intrat intr-un gang intunecos si de acolo intr-un coridor lung cu bar si scena la capat. coridorul sau barul erau strabatute de meteoriti minusculi generati incontinuu de o bila de disco. sub ninsoarea de lumina se genera muzica folk pop - impletita cu vocea ei, atat de linistitor totul si atat de perfect incat tot ce lipsea era cainele acela mare si alb si pufos care trecea din cand in cand prin fata si pe langa mine. magic. ca si cum, capacul unei cutii muzicale s-ar fi deschis si eu as fi patruns acolo, in visul meu din copilarie pe intuneric, iar in miez as fi descoperit lumina, muzica si cainele alb.

http://www.lux-berlin.net/veranstaltungen/


http://www.myspace.com/carrieerving

Sunday, 25 October 2009

human race pe sub brandenburger tor


si pe Unter den Linden (pe sub teii din centru); seara, sub luminile de la Festival of Lights. teii sunt luminati fantastic in diferite culori: rosu, galben, albastru, violet. de o parte si de alta a drumului suporterii cu surle si trambitze incurajand alergatorii. pe Unter den Linden miroase a balegar din pricina cailor de la trasurile care trec pe acolo sa plimbe turisti. am trecut de doua ori pe acest drum al norocului, a doua oara cu limba scoasa si respiratia sacadata...aproape as fi renuntat, dar de fiecare data se gasea cineva sa ma incurajeze. sa-mi zica ca se poate. ca mai e putin...mi-a placut. mult. sentimentul. si incordarea. si adrenalina. a durat 58 de minute...nike, human race. si nu numai in berlin s-a desfasurat cursa.

http://nikerunning.nike.com/nikeos/p/nikeplus/en_US/humanrace/?id=race_day

Wednesday, 21 October 2009

Cartarescu la Freie Universität

there are more of us in the room: Roumanians I mean...warm and couzy, cafea aburinda la cana de hartie, berlinezi si berlinez feeling. Höre Saal 2. omul din fata noastra este foarte uman. seminar despre postmodernism. discursul evazat(Woodstock) si evadand in teritorii multiple. secolul nostru , secolul schimbarii, the times are changing. versuri de Bob Dylan, desen de Escher, citat din Gödel. ce este schimbarea? marile schimbari? catedrala, carte, radio, tv-alb-negru, tv-color, computer. o gura o inchide pe alta, capcaunul schimbarii. despre totalitarism, mesaj unidirectionat si fara drept de apel, influenta, manipulare, multiplicare. razboi, interbelic, razboi, postbelic. pilula contraceptiva. free love. god is in the cathedral, god is in the book, god is in the radio...good is in the computer. or maybe was all about the evil..

aticism -> historical classicism -> modernism -> surrealism
assianism -> manierism -> romantism -> symbolism, expressionism, avanguarde -> postmodernism

"Lost in funhouse", John Bart
"Travesty", John Hawkes
"Slow learner", Thomas Pynchon
"City life", Donald Barthelme

Friday, 16 October 2009

surrealistic pillow



haha!!! nici nu se putea mai nimerit. pentru noaptea asta sunt propriul meu DJ. si daca nu pot sa-mi dorm visele pentru ca noaptea e alba, atunci cel putin sunt sigura ca visele mele canta. so, follow that green spot which cracks the ceiling. liniste. imi ascult visele. my favourite!!! din seara asta....

Friday, 9 October 2009

Tuesday, 6 October 2009

all alone



when I am alone in a big room at dawn, when I listen to Lhasa, my mind is dancing. I invent a choreography in my mind and I love being all alone. I taste my freedom. I savor my freedom with my fingertips.

Tuesday, 29 September 2009

Monday, 28 September 2009

insomnia Elizei

Noaptea Elizei nu merita somn atunci cand umbrele o fugaresc pe coridoare. E un ritual cunoscut, in care se plimba in jos sau in sus, pipaind usile. Atunci i se pare ca drumul duce bont catre o cochilie de melc cercel. Daca-l lipseti de ureche, poti auzi in ecou intrepatuns gandurile Elizei, chemarea si scopul de a rataci in spirala. Ca si cum s-ar rasuci in falduri de catifea bleomaren. In somn. Ca si cum i-ai respira gandurile si toate ar avea culori. Mai multe decat ai putea descifra. Culori pe care le poti pipai. O gramada de piei netede si moi plutind greu. Corpuri parfumate. Si seci. Ca si cum in camera ar fi ars un amnar. Daca te uiti la ea,
in piept iti patrunde gandul ca un tais. Se infige in ritmul spiralei din vis si atunci o revezi intr-un nu mai stiu cum stand intinsa pe spate si culegand primavara. Zambetul ei, o luna mare sparta la ambele capete. Apoi ea gonind un gand impins de furtuna. In spatele, marea se izbeste de stanci improscand pescarusi si timp peste sufletul ei sfaramat. Vezi sperante cufundate adanc in suspine precum navoade catre scoica ureche. In prim cadru umarul ei, stand intors pentru a asculta in liniste nasterea stelelor. Fasii de necunoscut ii tin acum de frig iar umbra o inconjura acum de toate partile ca o harca. Cand rosie-sange, cand batand a
tandru-tocit. Cand timpul ii scurge agale simfonii intre gene intre doua clipe cliping randru culoarea vantului o culege si-o soarbe potolindu-i setea de nu stiu ce. O vazi stand in picioare, nemiscata ca o statuie, si zambind cu fata intoarsa spre tine.

Wednesday, 16 September 2009

il deserto roso



"There's something terrible
about reality...and I don't know what.
Nobody tells me."

Thursday, 10 September 2009

Monday, 31 August 2009

tanz im august - blue


The description from the official site sounds like: In BLUE the Spanish choreographer Juan Domínguez creates a language that is completely empty of meaning but still makes sense: “My interest in linguistics came from a curiosity about the unconscious side that is active in linguistic communication. Certainly, we are aware of the unconscious as we communicate to some extent, but can we gain freedom to change our reality once we learn how we perceive, understand and communicate it through language? I was also interested in relating this question to an understanding of the body and movement.” (Juan Domínguez)

"a language that is completely empty of meaning" - I completely agree with this part! Oherwise...from this description, I didn't realize that I am going to see teenagers masturbating on the stage. Beside that, the 60 minutes were veeery uninspired and booring. the money for this ticket were rather a very poor investment.

Saturday, 29 August 2009

tanz im august - but from me I can't escape, have patience!



pur si simplu genial!


sample of her work:

sorina

am vazut o fata arzand
cu o intensitate de multe grade celsius

ardea atat de tare,
incat parea un soare mai mic.

mi s-a parut curios
si am ramas langa ea sa vad cum apune.

au trecut mai multe zile pana s-a stins
si am vazut-o apoi la fatza
zambind.

miracol mic

intr-un pahar de ceai, se ascundea o floare
in partea plina bineinteles

pesti multicolori innotau in clepsidra
la fiecare intoarcere mureau trei

la radio picura jazz
ascultam numai cu o ureche
cu cea dreapta
in stanga strigau copii din strada care se jucau cu mingea

priveam absent pe fereastra
m-am trezit abia cand statea sa ploua
si totusi nu a plouat.

dance in a stranger's eye

ochii tai m-au privit reci
erai opac si umbra o purtai stravezie
in spatele tau dansau himerele mele
prinse captive in lantz.

umbra iti flutura in vant, pe bratele mele.
imbratisam o cortina rosie
care refuza sa se stinga,
aprinsa mai tare de vant.

gleznele caprioarelor tremurau de dorinta.
dansau pe placi de marmura si bateau step.
si totusi ele nu zvacneau de placere.
prinse captive in lantz.

mi-era frica sa rup acel lantz.
pentru ca e fragil si e verde.
e carnea plantelor care cresteau in aprilie.
in dimineatie pline de roua, inainte sa-ti bei cafeaua,
(roua crestea pretutindeni in jurul tau,ca o cununa de vise mici de furnica)

Friday, 28 August 2009

tanz im august - liki


un solo destul de putin omogen dupa parerea mea. un pic prea multe miscari, prea multa agitatie, ca si cum dansatoarea ar fi incercat sa umple mereu timpi morti, ca si cum s-ar fi temut de liniste. de repaos. multe astfel de alergari erau formate din miscari nelalocul lor pe o scena de dans ci mai degraba pe ring, intr-o discoteca. oricum, spectacolul a avut si parti bune, momente care m-au surprins. mi-a placut felul in care cele trei proiectii intrau in compozitie la momente aleatoare, inscenant un fundal, un decor, ca background de desfasurare al solistei. mi-au placut miscarile in fundal de iarba, in timp ce vatul sufla, dansatoarea era parca suflata si ea de vant, membrele capatau elasticitate si cresteau in volum. miscarile erau ajutate si de silueta firava a dansatoarei. de asemenea au fost si momente amuzante, bine potrivite in structura spectacolului. corelarea dintre imaginile proiectate in spate si dans. in spate e infatisat un barbat strabatand o poteca. dansatoarea se duce si-l ia de mana. in spate sunt proiectate fete de oameni care o privesc. ea danseaza luandu-i pe ei drept public.

spectacolul a fost tinul la podewill acolo unde este amenajat sommer-barul din cadrul festivalului. destul de sic. de asemenea tarabe cu cartulii despre dans, greu de gasit in alte parti, pentru cei pasionati.

Tuesday, 25 August 2009

the "inglorious basterds" in tarantino's style

the new...


ce as putea spune despre acest film, altceva decat: vedeti-l. este un "tarantino-clasic" care nu se abate de la patternul caracteristic al filmelor lui (mi-a venit in ultima vreme ideea ca mari regizori ca al modovar, woodye allan, tarantino, nu au mai multe filme, ci toata creatia lor poate fi privita ca un film lung, acelasi film cu mai multe episoade): adrenalina pura amestecata cu umor negru, pete de sange colorate rosu aprins, personaje exagerate de desen animat sau de western. mie mi-a placut si am trait fiecare moment atata timp cat am avut filmul in fata ochilor. dupa ce am iesit din sala am ramas cu un sentiment de satisfactie, ca si cum tocmai ma dadusem intr-un roller coaster, desi in mare parte cam uitasem ce se intamplase pe acolo. cu ce am ramas insa, am ramas cu o admiratie profunda fata de actorul austriac Cristoph Waltz. Abilitatile lui lingvistice m-au lasat cu gura cascata.

and the old...

Monday, 24 August 2009

tanz im august - le cri


originally the title was meant to be "The scream" -> the scrim -> turned out into "le cri" ("The cry").

ce este individul intr-o lume globalizata. luptandu-se intre chemarea radacinilor si integrare, doua voci distincte ce striga in el pe melodii diferite. doua afecte complementare si totusi contradictorii. disocierea sinelui, fractura; sa traiesti la mijloc, simtind diferentele, traind emotii contradictorii. dansul sincron al celor doi dansatori porneste lent, de la gesturi, care devin lent miscare, iar apoi treptat devin zbucium spasmodic. ca si cum avalansa de sunete insufleteste cele doua figurine, ce sub caldura emotiilor prind viata. miscarea se naste din amintire, apoi devine timp prezent. cei doi dansatori sunt doi golemi ce se anima treptat. dansul este eliberator, cathartic. apoi vocile se intepun. miscarile sunt obsesiv repetitive. miscari ale mainilor in jurul trupului-ca-o-axa. hipnotice. aerul din jur este de fapt, timp. privind dansul gol, fara muzica. ma gandesc la o lume privita de sus intr-un fast forward, din care tot ce este in surplus este eliminat. raman doar repetitiile, ritualurile zilnice, mersul in spirala. idea de cuplu si obisnuintele care apar. ideea de uzura. iar apoi muzica care transcede trupul si il inalta. ideea de religie, de cateva ori in cea de-a doua melodie care se suprapune peste prima apare rostit alah ca un geamat. ca si cum din launtrul fiintei se naste alta muzica, mai ascunsa, cea reala de fapt, cea care rezoneaza cu miscarea. plecaciuni repetate. cand ce-a d-a treia melodie o inlatura pe cea de-a doua are loc o rutura. ruperea de ritm. iesirea din sine transa. whirling dervishes, dervish movements.

coreografa e de origine algerianca si a crescut in franta. a ales aceasta miscare repetitiva pentru a stabili relatia empatica cu spectatorii. goig together all round and round.

muzica de fundal: Nina Simone, Larbi Bestam, Amy Winehouse si Maria Callas.

sample of one dervish dance:

sing a song al day long, bring me back to myself...



Wednesday, 6 May 2009

in fata unei ferestre

a: - emotiile sunt ca norii... trec...deasupra este intotdeauna un cer senin...

b: - prin cate furtuni ai trecut?

a: - nu, intrebarea e: cat de sus poti zbura?

b: - te-a picurat destul ploaia. nu e timpul sa pleci?

a: - de ce te holbezi mereu la linia orizontului?

b: - incotro?

a: - drept inainte!

Wednesday, 8 April 2009

ziua plecarii

emotii nefiresti, inima bate, sentimentul acela ca las ceva in urma, ca-mi mut viata de aici acolo. pierd zile de soare in berlin, dau la schimb viata de aici pentru ceva...nou de acolo. pornesc la vanatoare de imagini si stari. sunt prinsa intre aici si acolo. haine colorate imprastiate pe pat si muzica...suprarealism grabit de valiza pregatita de drum. sa nu uit...sa nu uit sa-mi impachetez ingerii. te pup, berlin, sa fii frumos si luminos si cand ma voi intoarce.



Friday, 3 April 2009

la victoria


locuri in kreuzberg care merita experimentete sunt multe. "la victoria" este un baruletz mic, cu specific "calexican" mancare delicioasa (incredibil de buna, totul gatit in casa!). muzica faina, atmosfera calda si o inserare frumoasa de primavara completeaza perfect atmosfera locului. baiatul frumos care ne-a servit, blond, mandru si foarte fastacit ca nu stia sa vb bine germana m-a facut sa zambesc si sa ma simt si mai confortabil.

Thursday, 2 April 2009

Tuesday, 31 March 2009

jazz trance

baruletul e mic, stramt strans ca o haina pe oamenii care s-au inghesuit cu totii in fatza scenei. masutele rotunde, buline rosii de lumina si intuneric, decorand stilish ambientul si urcandu-se pe pereti cu picioare subtziri de buburuza gigantica. "Jazzul este muzica ptr oameni culti", imi spun in gand, amintindu-mi de Rainbow Troops. Adevarul ca tipii astia au figuri interesante, unii dintre ei, imi spun privind in jur. pe scena, socuri de jazz aplicat la umiditate rosiatica trec prin trupurile celor trei artisti: 1. tipull-care-se-lupta-tandru-cu-contrabasul usor pletos. 2. domnull cu tobele. 3 si baietzellul acela tzantzaros de la clape cu figura specifica de autohton. socurile se scurg de pe scena prin varful de pantof al domnullui de la tobe si picura inundand prima masa pe dreapta, contaminand astfel un artist-plastic, care cuprins de spasme reproduce imaginea tipullui-de-la-contrabas-abstract-pletos-
cu-coada-de-contrabas-carliontzata. reproducerea e colorata in ritmuri de jazz. Muzica imi intra in cap si imi trezste imagini. ma imbat cu tomatensaft si incerc sa ma concentrez, privind pe sub pleoapele tipului de vizavi.

intrand in pielea lui: "sa prinzi ecouri cu mainile; sa-ti prinzi sufletul cu mainile si sa-l scuturi bine, ca pe o pusculita plina de monezi vechi...urmarire...pasi de oameni care urmaresc...himere?"
un bogdan: "s-au repezit cu totii in sus. excaladeaza un copac. iar copacul e plin de clopotzei. sa scuturi copacul cu clopotzei...Andreas Schmidt & friends, ei sunt oamenii..."
eu: "un sarpe mi se incolaceste in urul piciorului, ma strange de glezna. sarpele si piciorul meu sunt de metal. talpile bat bat bat pamantul...amestec de ritm tribal cu linistea astrala; muzica cu accente psihedelic stranii..clasicism de poet nebun intr-o cladire industriala abandonata. cu geamurile sparte. tavi scapate pe os in tipul ospatzului. singuratatea melancolica a unui spatiu cooolosal."

http://www.a-trane.de/

Monday, 30 March 2009

Walz with Bashir - Ari Folman

Animating the memories of a war...1982..anul nasterii mele..un an ca oricare altul...prin lume aveau loc razboaie si oamenii se macelareau...un desen animat in care copiii mor.


Friday, 20 March 2009

dans, lumina si primavara



pentru ca dansul e pasiunea mea. pentru ca azi e frumos afara si pentru ca berlinul vibreaza dansant. pentru ca aici am descoperit tanzfabrik si pentru ca "movimientos" se apropie, cititi, urmariti si va bucurati. din tot sufletul!

Jurnal de dans:


Movimentos - festival de dans contemporan in aprilie




50 de coregrafi de dans contemporan:

Filmulete cu dans
56 KB

Thursday, 12 March 2009

domnul Mitzu Martzisor (M&M) - schitza fantastica

mai intai de toate, este de obligatia mea sa precizez urmatoarele: orice asemanare cu realitatea este intamplatoare; personajele au incetat de mult sa fie ceea ce sunt.

Undeva in imparatia Doiciland, in Orasul cu Ursul, traia sub cerul liber un domn cunoscut sub numele de Mitzu Martzisor. Domnul Mitzu Martzisor este un personaj enigmatic, precum Marylin Monroe (unele nume sunt predestinate unor mari personalitati). El venise de peste mari si dealuri, tocmai din tara RomRom adus de vanturi necunoscute. Auzise ca aici, in Wunderland, oamenii traiesc sub cerul liber si sunt fericiti, wurstii sunt din abundenta pe toate drumurile, berea..bere, istoria se scrie aici cu litere de aur, ce mai. domnul Mitzu, un om cu ambitii mari, era hotarat sa intre in istorie la un moment dat. oricare fusesera motivele initiale care l-au purtat pana aici, asteptarile au fost mult peste masura evenimentelor intamplate. ceva s-a intamplat nelalocul lui. ceva nu a mers conform planului. lovitura destinului a fost fatala. asa ca domnul Martzisor s-a hotarat sa protesteze. povestea noastra incepe aici. povestea lui, contine dezvaluiri ambigue si de nedescifrat ce ascund in miezul lor adevaruri istorice!!!




MM: - acesta este adevarul, domnilor!!! stau aici, marturie vie a celor nespuse. sa afle toata lumea!!! sa stie toata lumea! , asa spunea domnul Mitzu, gesticuland in aer cu gesturi mari, rasfirand vantul cu degetele. La inceput, entuziasmul era general. Domnul Mitzu care suferise atata de lipsa atentiei avea acuma atentie din plin. oamenii intorceau capetele. era in sfarsit cineva. la inceput protestul a prins, dar mai apoi a inceput sa se plictiseasca.

MM: - ce sa indrugi domle atata verzi si uscate. sa repeti aceleasi lucruri de atatea ori. nemtii astia domle n-au cap sa priceapa. stau un pic gura casca, iar apoi picioarele la spinare si trec mai departe. apoi vin altii si altii. si iar povestea de la inceput...de parca ce sunt io domle..placa din aia de pic-up. aceleasi si aceleasi lucruri de la inceput. mai oboseste si omul. acuma nici eu nu mai sunt tinerel sa am atata rabdare. Apoi domnul Mitzu isi facu niste pancarde cu infatisarea povestii, colorate frumos si cu desene. pancardele vorbesc de la sine. nu mai e nevoie sa stai in pozitie de dreptzi. protestul trebuie sa capete forme mai radicale. mijloace de expresie plastice.

Atarnat de-un picior, Mitzu Martzisor protesteaza acum in tacere, mancand wursti si servindu-se cu cafea. pozitia este de altfel, perfect convenabila situatiei de protestatar. agatat de piciorul lui flutura steagul tarii RomRom, deasupra capetelor cetatenilor care trec prin apropiere. aceasta pozitie reliefeaza orientarea politica a domnului Mitzu. catre trecut. el este un scufundator al abisurilor adanci. Aceasta hanging-position, la 2 m, deasupra solului ii favorizeaza atat scrutarea orizontului, cat si o atitudine usor superioara fata de organele de ordine care vin sa-l viziteze in mor ordonat. poate sa-i priveasca atunci cu un aer surpris si oarecum zemeflitor de flotant direct in ochi sau direct pe chelie, sa le dea un "Guten Tag" respectuos, sau sa-i informeze de starea reomatismului sau indus de la picior; cateodata domnul Mitzu are probleme cu capul din cauza pozitiei incomode in care se afla.

B: - de ce nu va dati jos de acolo? nu a trecut deja atata timp? nu cred ca se mai poate solutiona nimic in pozitia asta. trebuie iar o schimbare de atitudine. sunteti inca tinar. ce-a fost a fost, a trecut de mult. rude mai aveti?

MM: - eu am demnitate si verticalitate in jos, domnilor, raspunse el cu ochii de flacari. eu n-am mancat carnati domnilor.

B: - dar ce asteptati de aici?

MM: - sa se solutioneze.

B: - mult succes, domnule. la multi ani de martzisor si primavara frumoasa!

MM:- hai, plimbati ursul de-aici si lasati-ma in pace!

Friday, 20 February 2009

Thursday, 19 February 2009

emotie de iarna

berlinul e un spital alb alb alb, lunecos si steril. comprese minuscule imi alinta fatza ca tot atatea maini mici mici de silfida minuscula. tinkerbell. aleea silfidelor, aleea panselelor...dor si febra. se strang in mine ca ghemul. respir cu abur in timp ce calc pe coridoare, pe covoare pufoase de blana alba de urs, blana de urs topit, ascunzis si barlog. dedesubtul zapezii gasesc mere putrede. scortisoara si gluehwein. brr. doctori sinistrii alearga in paltoane negre pe sub rafale de vant. m-am izbit de-o rafala de fulgi si ne-a luat pe sus invartindu-ne. pe mine, copacii, casele, cateva perechi de papuci pentru crucea rosie si copii, iesiti cu patul de fier transformat in sanie. copacii nu mai sunt mandrii ca ieri. ci bandajati cu alb ca faraonii. sunt ciufuliti de furtuna. pana si masinile derapeaza lent, in reluare, frana, anestezia isi face efectul, totul se curbeaza brusc inspre somn, furtuna tace....si o odihna simpla ca fericirea m-a luat in bratele ei.


a: - ce-ai vazut azi pe strada?
b: - bucatari decorticand portocale.
a: - parca ziceai ceva de un spital alb...copii albi cu sanii...
b: - totul imaculat, ca o fatza de masa
a: - ti-e gandul numai la mancare si la somn
b (oftand): - mi-e foame...iar cand nu mi-e foame mi-e somn...


Monday, 16 February 2009

Tuesday, 3 February 2009

programul meu de berlinale....

in luna februarie, in berlin "se coc" berlinalele. asta a fost recolta mea de anul acesta, o calatorie in jurul lumii in 10 zile. nu in balon, ci pe-o bulina alba, [punctul de la "i-ul" din BERLINALE].

si pentru ca aceasta calatorie a fost sponsorizata din propriul buget, selectia mea a fost cat de cat riguroasa iar criteriile total subiective. unele alegeri au fost castigatoare, altele nu...

primele impresii legate de fiecare pelicula, pe scurt:

1. 124'
Laskar Pelangi | The Rainbow Troops | Die Regenbogenkrieger
D: Riri Riza
Indonesia 2008
Indonesian
C: Cut Mini, Zulfani, Ferdian, Veris Yamarno, Ikranagara
Panorama


as spune mai degraba ca este un film pentru copii, de genul celor cu happy end si rol moralizator in viata. desi nu poate fi incadrat in categoria spectaculosului, filmul cucereste prin atmosfera de eternitate, lumina calda, blanda de aur topit care invaluie inocenta si visele copilariei. o copilarie in strada, visele unor copii saraci, doi invatatori simplii. scosi din contextul care ii mitizeaza pana la rangul de salvatori ai unor spirite, cei doi invatatori ar fi niste oameni obisnuiti, poate chiar anosti. universul e mic: se reliefeaza copilul genial care rezolva probleme la matematica fara hartie, creativul cantaretz, extravaganta fata bogata, visatorul indragostit. e o poveste reala in care isi are radacinile povestea de succes a regizorului. este copilaria lui. dintr-un sat sarac a pornit catre lume Riri Riza intr-o odisee care l-a purtat catre sorbona, catre cariera de regizor, catre berlinale..."rainbow troops" sau lumea colorata vazuta prin ochii copiilor.



2. 96'
El niño pez | The Fish Child | Das Fischkind
D: Lucía Puenzo
Argentina, Spain, France 2009
Spanish
C: Inés Efron, Emme, Pep Munné, Arnaldo André, Carlos Bardem
Panorama Special
IMDB


realism magic a la Marquez. acrtitza Ines Efron, cea care joaca si in XXY, foarte timida si micutza pe scena, are privire patrunzatoare si expresiva in film. vise, erotism, complicatii sentimentale, telenovela, poveste diluata cu asteptare, imagini lente si subacvatice, chiar cand scenele se petrec la suprafatza. regizoarea este si autoarea cartii cu acelasi nume. peisaje si sonoritati argentiniene. mai mult nimic.


3. 100'
Lille Soldat | Little Soldier | Kleiner Soldat
D: Annette K. Olesen
Denmark 2008
Danish, English, Swedish
C: Trine Dyrholm, Finn Nielsen, Lorna Brown, Rasmus Botoft, Jens Jørgen Spottag
Competition
IMDB


filmul asta este favoritul meu pentru ca are forta. la inceput, am zambit amuzata pe masura ce apareau personajele. mi s-a parut ca regizorul a facut un cocktail de fizionomii, caracteristici, istorii personale ce-mi pareau dubioase. dar ce frumos evolueaza ele, aceste personaje pentru a reliefa ideea filmului cat mai concret. little soldier este un don quijote modern, suedez, in varianta feminina.


4.110'
Human Zoo | Human Zoo | Human Zoo
D: Rie Rasmussen
France 2008
English, Serbian, French, Albanian
C: Rie Rasmussen, Nikola Djuricko, Nick Corey, Vojin Cetkovic, Hiam Abbass, Said Amadis
Panorama
IMDB

human zoo...pare un film cu lipici inainte de a-l vedea. subiectul pare interesant, regizoarea cea tanara si dragutza este si acritza principala. se prefigureaza ceva puternic nonconformist, revolutionar. adevaruri dure de razboi, imagini socante...da! dar extrem de prost realizat. fimul asta are lipici numai in reclama. e un dezastru absolut. regizoarea lui care si-a amanetat casa ca sa realizeze porcaria asta de film ar trebui sa se lase de ambitii din astea. lung, plictisitor cu imagini socante dar aiurea, filmul de fapt nu are o poveste..si nici un subiect...incearca sa spuna multe si nu spune nimic. e o varza! si daca Rie Rasmussen impresioneaza cu ceva, o face doar expunandu-si fundul pe ecran in scene prost filmate de sex care apar in lipsa de altceva.


5. 140'
Gururi No Koto | All Around Us | All Around Us
D: Ryosuke Hashiguchi
Japan 2008
Japanese
C: Tae Kimura, Lily Franky, Mitsuko Gaisyo
Panorama Special
IMDB

despre fragilitatea iubirii intre doi oameni, despre fragilitatea fiintei. despre paianjenul casei care aduce norocul. despre impactul unei crize economice asupra vietii sufletesti. filmul are ceva din sensibilitatea si nimutiozitatea desenelor floale traditionale japoneze. incet, subtil ca ritualul ceaiului servit in tea-housurile traditionale, soarele rasare si umple de seva culorile.


6. Berlinale Shorts II.
24'
The Illusion | The Illusion | Die Illusion
D: Susana Barriga
Cuba 2008
Spanish
Berlinale Shorts Competition
Colosseum 1 (E)

desi premiat - regizoarea de 27 de anisori este castigatoarea unei burse de 3 luni la berlin - filmul nu mi s-a parut in nici un fel. doar prost filmat. poate nu ma pricep eu...

11'
a Mango tree in the front yard | a Mango tree in the front yard | Ein Mangobaum vor meinem Haus
D: Raveendran Pradeepan
France 2008
Tamilian
Berlinale Shorts Competition

18'
BaDerech Hachutza | A Way Out | Der Weg Hinaus
D: Elad Pankovski
Israel 2008
Hebrew, Russian
C: Arthur Marchenko, Oksana Peshin
Berlinale Shorts

15'
Dish | Dish | Tratsch
D: Brian Harris Krinsky
USA 2008
English
C: Matthew Monge, Jeffrey Martinez, Octavio Altamirano
Berlinale Shorts

12'
Birth | Birth | Geburt
D: Signe Baumane
Italy, USA 2008
English
Berlinale Shorts Competition


spiritual, amuzant, parodic, genial!!! creatoarea, Signe Baumane, o prezenta deosebita. inteligenta si umor. cine vrea sa o cunoasca mai bine, sau sa ii sprijine proietele, o poate vizita la http://www.signebaumane.com/


7. Berlinale Shorts III.
15'
26.4 | 26.4 | 26.4
D: Nathalie André
Belgium 2008
C: Da Boit Lisa
Berlinale Shorts

25'
Renovare | Renovation | Renovierung
D: Paul Negoescu
Germany, Romania 2009
Romanian
C: Simona Bondoc, Clara Voda, Andrei Runcanu
Berlinale Shorts

a fost OK

15'
Diagnoz | Diagnosis | Diagnose
D: Myroslav Slaboshpytskiy
Ukraine 2009
Ukrainian
C: Karina Belova, Maksym Kushov, Olexandr Semyshkur, Volodymyr Gubernachuk
Berlinale Shorts Competition

preferatul meu din aceasta serie de shorturi. un film cu idee si cu o realizare buna. ridica probleme. vorbeste despre ignoranta, droguri, viata si moarte.

11'
contre - jour | contre - jour | contre - jour
D: Christoph Girardet, Matthias Müller
Germany 2009
C: Elisabeth Masé, Ralph Kostrzewa
Warnung: nicht geeignet für Epileptiker! / Caution: not recommended for epileptics!
Berlinale Shorts Competition

desi nu credeam ca o sa suport sa-l mai vad o data, l-am vazut chiar de trei ori: o data la premiera, o data la premiere si o data ultima data, pe bune!!!. foarte chinuitor experimentul lor cinematografic.

7'
Trip To The Wound | Trip To The Wound | Trip To The Wound
D: Edwin
Indonesia 2007
Indonesian
C: Ladya Cheryl Baharrizky, Carlo Genta
Berlinale Shorts Special Screening

5'
The Island | The Island | Die Insel
D: Trevor Anderson
Canada 2009
English
Berlinale Shorts

ceva ceva originalitate si umor a avut filmuletul asta.


8. 120'
Mammoth | Mammoth
D: Lukas Moodysson
Sweden, Germany, Denmark 2009
English, Tagalog, Thai
C: Gael García Bernal, Michelle Williams, Sophie Nyweide, Tom McCarthy, Marife Necesito
Competition
IMDB



9. 119'
Alle Anderen | Everyone else | Alle Anderen
D: Maren Ade
Germany 2009
German
C: Birgit Minichmayr, Lars Eidinger, Hans Jochen Wagner, Nicole Marischka
Competition
IMDB



10. Preisverleihung Berlinale Shorts Vorführung der Preisträgerfilme | Award Ceremony Berlinale Shorts Screening of the Award Winning Films
Berlinale Shorts



11. 100'
Claustrophobia | Claustrophobia | Klaustrophobie
D: Ivy Ho
Hong Kong, China
Cantonese
C: Karena Lam, Ekin Cheng, Felix Lok, Derek Tsang, Chucky Woo
Panorama Special
IMDB



12. 147'
Forever Enthralled | Forever Enthralled
D: Chen Kaige
People's Republic of China 2009
Mandarin
C: Leon Lai, Zhang Ziyi, Sun Honglei, Chen Hong
Competition
IMDB



13. 84'
Katalin Varga | Katalin Varga | Katalin Varga
D: Peter Strickland
Romania, United Kingdom, Hungary 2008
Hungarian, Romanian
C: Hilda Péter, Norbert Tankó, Tibor Pálfy, Sebastian Marina, Melinda Kántor
Competition
IMDB



14.94'
La teta asustada | The Milk Of Sorrow
D: Claudia Llosa
Spain, Peru 2008
Spanish
C: Magaly Solier, Susi Sànchez, Efraín Solís, Marino Ballón, Delci Heredia
Competition
IMDB



15.151'
Deutschland 09, 13 kurze Filme zur Lage der Nation | Germany 09, 13 Short Films About The State Of The Nation | Deutschland 09, 13 kurze Filme zur Lage der Nation
D: Fatih Akin, Wolfgang Becker, Sylke Enders, Dominik Graf, Martin Gressmann, Christoph Hochhäusler, Romuald Karmakar, Nicolette Krebitz, Dani Levy, Angela Schanelec, Hans Steinbichler, Isabelle Stever, Tom Tykwer, Hans Weingartner
Germany 2009
German
Competition
out of competition
IMDB



16. 94'
Tapage nocturne | Nocturnal Uproar | Nächtliche Ruhestörung
D: Catherine Breillat
France 1979
French
C: Dominique Laffin, Marie-Hélène Breillat, Bertrand Bonvoisin, Joe Dallesandro
Panorama: 30 Years of Programming
IMDB



17. 100'
Cea mai fericita fata din lume | The Happiest Girl in the World
D: Radu Jude
Romania, Netherlands 2009
Romanian
C: Andreea Bosneag, Violeta Haret, Vasile Muraru
Forum
IMDB

Tuesday, 13 January 2009

micutza japoneza care zambeste din geamantan

explozii

explozii de idei, de sentimente, explozii de culori. fiecare zi este o explozie de lumina. heliofil, trupul meu se scalda in lumina soarelui rasare. dorintele explodeaza in mine si se transforma in flori. in urma lor persista parfumul aducerilor aminte. trupul lor se impregneaza in amintire. ma uit la lucruri si ele imi explodeaza in fata. ochiul meu concentrat pe secunda, numara bataile inimii, realitatea se dizolva instant pe masura ce momentul dispare. o clipa dinamitand clipa. un moment survoland prezentul. varful icebergului ma ridica la suprafata. desupra lucrurilor. acolo unde nu exista decat explozii de sange ca jocuri de artificii. o panza in care culorile au fost aruncate pentru a crea singurul lucru care exista prin el insusi: viata.

Thursday, 8 January 2009

Tuesday, 6 January 2009

polonia mon amour


intr-o sambata dimineata la ora 5, 4 schiori amatori, mai mult sau mai putin adormiti, paraseau berlinul intr-un peugeot negru, intr-un mod mai mult sau mai putin misterios... schiurile la spinarea automobilului, GPS-ul setat sa ne conduca pana-n polonia, la buza partiei celei mai apropiate. drumul nu foarte lung, in jur de 200 km, dimineata fresh-friguroasa-rau-la-minus-grade, cafeaua-aromata-la-termos, inceputul proaspat de an nou, toate acestea au adus buna dispozitie in randul echipajului si un tonus bun. peisajul inghetzat-sec si autostrada buna din germania s-au modificat radical dupa ce am trecut granitza. am patruns intr-o tara de basm in care totul era alb alb si romantic acoperit de un strat pufos de zapada, peisaj silentios (aici albul evoca linistea), ca si cand peste toate s-ar fi depus un juramant al tacerii. autostrada s-a transformat si ea, precum calul lui harap alb, o conversie inversa insa, dintr-un bividiu focos, intr-o gloaba rapciugoasa plina de gropi si damburi care ne salta automobilul micutz, schiurile, si inimile toate laolalata cu toate lalaielile, hahaielile si sporovaielile noastre + cafeua in capacul de la termos, care mi s-a varsat pe fular, jumatate din ea. muzica la radio, dadea glas linistii. o voce suava feminina cantand cuvinte de dragoste in poloneza. limba poloneza a avut un impact puternic in inima mea (gora, gincuia, dobre). nu-mi puteam imagina altceva potrivindu-se mai bine cu copacii de afara, cu lumina rasaritului scurgandu-se pe zapada, cu tzurtzurii de gheta din stresini, cu parauirile si drumurile inghetzate bocna. totul purta amprenta unui deja-vu, o familiaritate tandra si in tot frigul asta simteam caldura si ma lasam in voia gandurilor, sa visez cu ochii deschisi, o copilarie estica, soarele care rasare, bogatie si saracie, cuvinte oarbe, explozii de sentimente, zapada improscata de culori vii, inghitzita de maci si de grane...


ajunsi la partie, iluziile noastre de schiori amatori cu ambitii inalte s-au strivit de obstacole concrete si absurde ale prezentului. schiurile inchiriate erau vechi de cateva generatii. totusi oamenii in jurul nostru pareau optimisti. inghititi de o mare de schiori amatori polonezi am asteptat cuminti 40 de minute lasandu-ne calcati pe schiuri cu stoicism (auch! pentru cei care venisera cu schiurile lor), in timp ce ne inghesuiam in tzarcul de inaintare, ca sa ajungem sa luam telescaunul. odiseea urcarii cu telescaunul este o impletire de beatitudine si frig-crud-care-musca-din-carne-degetzel-cu-degetzel-din-ce-in-ce-mei-tare-pana-cand-cresc-tzurtzuri-pe-noi. drumul lung si ocolit urca prin padure. puteai sa atingi brazii cu mana, stalpii numerotati. intre stalpul 9 si stalpul 13 timpul s-a intins pe durata unei eternitati. pierduti in padure, cu umbrele atarnand pe zapada, tremurand de frig din ce in ce mai tare, suspendati de un fir de sarma. ziua era senina si totul invadat de o lumina puternica. daca-mi puneam ochelarii de schi cu nuanta calda, totul se vedea indulcit intr-un galben mieros: zapada care se cernea printre copaci cand batea o pala de vant, partia serpuita pe care schiorii nu aratau a fi prea experimentati. la a doua parte a urcusului, apropiindu-ne de varf, vantul a inceput sa bata mai cu putere. imi clantzane dintii, nu-mi mai simt picioarele, stau cu pumnii stransi, zgribulita si ma intreb daca voi rezista pana-n varf, inainte sa ma prefac in sloi de gheatza. tremur atat de tare ca mi-e frica sa nu se prabuseasca telescaunul cu mine cu tot. stalpii trec din ce in ce mai incet. uite ca ajungem, iar acolo sus, ne asteapta un peisaj lunar. ars de vant si de frig. trunchiuri chircite, uscate, partie invaluita in nor de praf alb-(auriu de la ochelari), taram blestemat de toate gheonoaiele. bucata de paradis pustiit. e atat de frumos. si frigul ma chinuie atat de tare. si totusi nu-mi pare rau. nu-mi pare rau ca am venit, ca am urcat, ca am ajuns aici.


imi dau drumul si partia se dovedeste a fi foarte proasta. dau peste piatra si gheata si pamant. la un moment dat pierd partia. ajungem la o rascruce unde ambele drumuri sunt inchise. alegem unul la intamplare. mergem prin padure. ne accidentam si ne julim schiurile in obstacole de tot felul. ca prin miracol in 5 minute suntem jos la partia cu grad de dificultate scazut. cum de...asa de repede...doar am urcat o gramada....inca o data 40 de minute de asteptare in frigul-mai-cald de jos ca doar suntem in multime si oamenii scot aburi pe nari. inca o urcare. al doilea telescaun este inchis. nu mai putem sa ne dam decat pe partia simpla de jos. inca o data. suparator. nu se merita. mai bine plecam. ce zi de schi ratata! ce suparator. e fix ca pe la noi la sinaia. ba mai rau. mult mai rau. epoca de piatra nu alta. hai sa ne caram de aici. antirecomandare tuturor schiorilor amatori rasfatati pe pistele de lux din austria. warning: nu e de schiat in polonia.


ofticati ne-am luat picioarele la spinare si am facut cale intoarsa. aproape imediat, caci GPS-ul ofticat ne-a bagat pe niste drumuri inghetate cu panta abrupta de dificultate neagra. il felicit pe soferul nostru ca a avut intelepciunea si maturitatea necesara sa nu o ia pe acolo (dupa ce ne-a descarcat pe toti din masina si a masurat cu ochi de cunoscator situatia).


si totusi,inainte de a parasi polonia, nu pot sa nu zambesc. imi plac caciulile lor de blana cu urechi mari de iepure sau cu coada lunga la spate. imi place branza lor traditionala pe care o vand pe marginea drumului, imi place restaurantul in care am poposit (metafora-asa se cheama, between heaven & hell), ne-am agatat bulendrele in furci decorative, ne-am dezmortit oasele si ne-am ospatat pe bani putini de ziceai ca eram la nunta.



poze documentare. realitatea e mult mai crunta.